divendres, 30 de gener del 2009

Commemoració del 50 Aniversari de la revolta del poble Tibetà i del 15 Aniversari de la casa del Tibet a Barcelona.

Avui vull fer una breu reflexió sobre la frustració que suposa passar-se una setmana negociant per què una Declaració institucional tiri endavant amb el recolzament de tots els grups municipals i al final es despengi el PSC i conclogui que la declaració s’allunya del que ells podrien aprovar, no et presentin un text alternatiu i amb la seva interpretació del ROM et diguin que sense els seus 14 regidors no es pot presentar. Això s’ha de canviar!

Us transcric a sota la nota de premsa que des del grup em fet i on es recull també el contingut de la Declaració.

El PSC veta una declaració de l’Ajuntament de suport al poble tibetà que sí té el suport dels grups de CiU, PP, ERC i ICV

Una aplicació restrictiva per part del secretari municipal del ROM permet als socialistes impedir l’aprovació al Ple d’un text que commemora els 50 anys de la revolta del poble tibetà i el 15è aniversari de la Casa del Tibet a Barcelona

Barcelona.- Els regidors del PSC a Barcelona han vetat avui l’aprovació al Plenari d’una declaració institucional de l’Ajuntament, promoguda pel Grup de CiU, de suport al poble tibetà que sí té el suport dels grups nacionalista, del PP, d’ERC i d’ICV. Una aplicació restrictiva per part del secretari de l’Ajuntament del Reglament Orgànic Municipal (ROM) ha permès als socialistes impedir l’aprovació al Ple d’aquest matí d’un text que commemorava els 50 anys de la revolta del poble tibetà i el 15è aniversari de la Casa del Tibet a Barcelona.

El Grup Municipal de CiU a l’Ajuntament, que presideix Xavier Trias, va registrar per la seva aprovació en el plenari de la Casa Gran d’aquest mes de gener una Declaració Institucional de “Commemoració del 50 Aniversari de la revolta del poble Tibetà i del 15 Aniversari de la casa del Tibet a Barcelona”. La declaració ha estat negociada amb els grups municipal i després d’una curta introducció, proposava l’acord sobre 3 punts:

“1.- Constatar la necessitat que el govern xinès que s’obri a autèntiques converses amb el Dalai Lama perquè s’arribi a un acord que afavoreixi a ambdós països, el Tibet i la Xina, des del punt de vista de la Llibertat, dels Drets Humans i de la Pau.

2.- Mentre no s’inicien aquestes converses i com a gest de bona voluntat que el govern xinès alliberi tots els presos polítics tibetans, es garanteixi la llibertat d’opinió i de pràctica religiosa, que es protegeixi la llengua tibetana i s’aclareixi la situació de l’onzè Patxem-Lama del Tibet.

3.- Recolzar els actes commemoratius dels 50 anys de la invasió del Tibet i del 15 aniversari de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, que estan previstos realitzar-se en el transcurs d’aquest any.”

Finalment, la declaració havia obtingut el suport de CiU, PP, ICV i ERC, però el rebuig del Grup del PSC i de l’Alcalde Hereu, han impedit que es pogués aprovar pel Ple. L’explicació passa per una aplicació restrictiva que el secretari de l’Ajuntament ha fet del ROM, que assenyala que les declaracions institucionals han de comptar amb el suport de 2/3 del Plenari. Com el conformen 41 regidors, 2/3 són 27,3 regidors, però el secretari ha decidit arrodonir-ho a l’alça i ha establert que es necessiten 28 regidors per aprovar una declaració institucional.