dimarts, 6 de gener del 2009

Àrea Metroploitana de Barcelona (AMB)

Fruit d'un comentari a l'escrit d'ahir...

El 1987 es va suprimir la Corporació Metropolitana per part del Govern de La Generalitat que presidia en Jordi Pujol. A la vegada és van crear per llei l'EMT i l'EMMA així com un seguit d'ajuntaments, de manera voluntària, es constituïen en Mancomunitat de municipis.

Les dues entitats creades per llei tenen predeterminada la seva composició mentre que la Mancomunitat s'hi han anat afegint municipis, recentment Sant Cugat, per exemple. La voluntat de les entitats és la gestió d’uns determinats serveis bàsics i la de la mancomunitat la gestió de fons econòmics amb finalitats d’infraestructurals.

Ara per setena o vuitena vegada al llarg d'aquests més de 20 anys es torna a parlar de crear una “autèntica” Àrea Metropolitana. El que està clar és que tots el municipis afectats hi han de poder dir la seva així com els propis partits, que s'ho han de creure. És un dels motius pels quals CiU ha entrat a formar part dels òrgans de govern d’aquestes entitats, tot i que a dia d’avui de manera més simbòlica que efectiva malgrat alguns èxits aconseguits a la EMMA o a l’EMT. La famosa T-infant d’en Trias en seria un bon exemple.

És cert que en un moment com l'actual en que La Generalitat és governanta pel tripartit molt contrapoder entre ells no es voldran fer... Ara bé, segons el meu parer serà necessari aconseguir un consens per part de tots el partits polítics ja que sinó el projecte naixerà coix.

Finalment i tal com reflexionava en el post d’ahir és necessari abordar amb immediatesa el problema de duplicitats, triplicitats... d'administracions a les que està sotmesa Barcelona i Catalunya però això ja ho veurem.

1 comentari:

garmir ha dit...

Hola:
Una explicació molt convincent, perque el que sembla clar és que al PSC crèixer en base a annexió de municipis colindants a Barcelona, no li interessa molt, són una fàbrica de poder municipal, no sé com amoldarà el discurs CIU per entrar de manera definitiva al Area Metropolitana, les excepcions i suposo que casos pràctics a estudiar són la victòria de CIU a Martorell o els acords de govern a Castelldefels.
Edmón.