divendres, 28 de novembre del 2008

60è Aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans;

Bon dia, avui i donat que celebrem el Ple de l'Ajuntament us transcric la declaració institucional que he negociat. Aquesta declaració s'aprova a instància de CiU. Disculpeu l'extenció.


I. El proper dia 10 de desembre es compliran 60 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans amb el lema escollit per les Nacions Unides: Dignitat i justícia per a tots nosaltres.

II. En adoptar la Declaració Universal dels Drets Humans, l’any 1948, els estats es van comprometre a respectar i fer complir el conjunt de drets humans, civils, econòmics, polítics, socials i culturals, proclamant així el dret a una vida digna

III. Tots els drets humans són universals, indivisibles i interdependents, i cap té prioritat sobre cap altre. Per tant, la comunitat internacional ha de tractar el conjunt de drets de forma global, de manera justa i equitativa, en peu d’igualtat i donant-los a tots la mateixa importància, incloent els drets de les persones i els drets dels pobles, com a part inalienable.

IV. Durant aquests seixanta anys hem viscut grans avenços en matèria de drets humans però aquests progressos han estat encara clarament insuficients per a moltes persones.

V. Conscients de que la realitat dels drets humans és un procés en continua transformació i que exigeix els esforços de totes i tots.

VI. Pel ple gaudi del dret a la vida cal lluitar per reduir la mortalitat infantil, la malnutrició i les epidèmies. El ple ús del dret a la llibertat d’expressió es fonamenta en el dret a una educació gratuïta i universal que desenvolupi la personalitat humana i a l’enfortiment del respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals. La promoció del desenvolupament econòmic i dels drets socials són avui inseparables de la protecció del medi ambient. Els drets polítics, socials i culturals dels pobles es basen en el reconeixement del dret dels seus ciutadans i ciutadanes a participar en la presa de decisions que els afectin com a poble sense cap interferència aliena.

VII. Fa ara 10 anys, al 1998, Barcelona va acollir la I Conferència “Ciutats pels Drets Humans”, que, amb la signatura del “Compromís de Barcelona, compromís de les ciutats pels drets humans”, va generar un moviment de ciutats europees compromeses amb els drets humans i que, de forma pionera, assumien el paper dels governs locals com a garants dels mateixos.

VIII. Més recentment a la Comissió d’Acció Social i Ciutadania de 11 de novembre de 2007 es va aprovar una proposició d’adhesió a la commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets humans i al disseny d’un programa d’actes conjuntament amb ANUE.

IX. I l’any 2008 és una oportunitat per als governs, la societat civil, la comunitat educativa i per a totes les institucions de reafirmar el seu compromís amb els valors i principis de la Declaració i per donar-la a conèixer i aprofundir en la seva vigència i efectivitat; essent els governs locals uns agents defensors de l’avenç dels drets humans i promotors d’una societat més justa i solidària.

Seixanta anys després, encara queda per complir la promesa d’uns drets humans universals i indivisibles per a totes les persones, que permetin fer efectiu el dret universal a un nivell de vida digne i l’ideal de l’ésser humà lliure.

Per això, en el 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, i d’acord amb el que estableixen els articles 64.3 i 100 del Reglament Orgànic Municipal, formulem la següent


DECLARACIÓ INSTITUCIONAL


Com a institució, l’Ajuntament de Barcelona proclama la renovació del compromís amb els drets humans i amb la defensa de la seva universalitat, indivisibilitat i interdependència, tal com figuren a la Declaració Universal del Drets Humans; s’adhereix a la voluntat internacional de lluitar per un món fonamentat en la llibertat, en la dignitat i en els drets fonamentals i, per tant, acorda

1. Establir mecanismes per tal d’implicar-nos en el suport de les víctimes i dels defensors i defensores dels drets humans que arreu del món treballen per fer complir íntegrament els trenta articles recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans.

2. Desenvolupar polítiques contra l’exclusió social, en favor de l’ocupació, de l’educació, de la promoció del dret a la vivenda digna i de protecció dels col•lectius més vulnerables.

3. Realitzar accions de cara al desenvolupament dels drets de nova generació (dret a l’aigua, respecte al medi ambient, etc.).

4. Desenvolupar polítiques de proximitat que fomentin la participació ciutadana en la presa de decisions.

5. Desenvolupar polítiques efectives per tal que es reconegui el dret dels ciutadans i ciutadanes a decidir com a poble.

6. Difondre, en el marc del seu 60è aniversari, la Declaració Universal dels Drets Humans a la ciutat de Barcelona, sumant-nos amb les altres administracions catalanes i la Federació Catalana d’ONGs pels Drets Humans a una commemoració unitària que inclourà:

$ L’organització d’una campanya de difusió adreçada a la ciutadania i al teixit social; la realització, en col•laboració amb TMB, d’una exposició a la xarxa de metro sobre els drets humans i la seva concreció a la vida quotidiana a la ciutat; la celebració d’una conferència institucional i la participació a la VI Conferència Europea Ciutats pels Drets Humans, que es celebrarà a Ginebra aquest mes de desembre.